Други забележителностиЗабележителности

3 забележителности край Варна, които трябва да посетите

Варна е не само един от най-големите градове в България, но и приятно място за почивка. Съчетанието от красиви плажове и интересни места я прави любима на мнозина за отдих през летните месеци. И вие ли сте се насочили натам? И в града, и в неговата околност има прекрасни места, които може да посетите. Така че, ако решите да съчетаете отдиха на плажа с разходки, няма да скучаете. Представяме ви три забележителности край Варна, до които няма да сбъркате, ако се отбиете. 


Двор на кирилицата, Плиска

Едва ли, когато мислите за морската столица, се сещате за първата българска столица, а всъщност там също има какво да видите. Близо час в едната посока е пътят с кола между двата града, а самата Плиска е не по-малко очарователна от Варна. Препоръчваме ви да видите в района Мадарския конник, НИАР Плиска и Двора на кирилицата. Последното място е уникален по рода си комплекс, който съчетава история и култура. Разглеждаме го като дом на писмеността, тъй като в него са поместени изработени от пясъчника туф кирилските букви. 


Резиденция Евксиноград

Пренасяме се само на 8 км от Варна, за да ви разкажем, че не трябва да пропускате двореца, построен лятна резиденция на княз Александър I Батенберг. 800 декара зелени площи, интересна фасада и уникално обзавеждане – дворецът наистина е уникален. Имайте предвид, че посещението става след предварителна заявка по имейл, а обиколката се прави с екскурзовод. За групи има отстъпки на цените на билетите, а обиколката ще ви отнема около час и половина. 


Аладжа манастир

Този средновековен скален манастир се намира на около 15-17 км от морската столица. Носи името Света Троица от 1960 г. насам, не е известно старото му християнско име. Аладжа в превод означава пъстър, шарен. Включен е под номер 21 в Стоте национални туристически обекта, а входът е платен. Паркирането става на главния път, а до самия манастир ще ви отведе кратка горска пътечка. Комплексът включва скалния манастир и музей. Ако сте любопитни да научете повече, може да посетите музея. 


Тези забележителности край Варна ще разкрият пред вас само част от богатата история и природна красота на региона. Въпреки това са добро начало, ако се чудите как да обогатите почивката си и търсите препоръки кое наистина си заслужава вашето внимание.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!