Други статииТуристически статии

История и факти: Велико Търново

Разположен между Стара планина и Дунавската равнина, кацнал на възвишенията на предбалкана е старопрестолния български град Велико Търново. Той е богат исторически и архитектурен център на България, познат не само в пределите на страната, но и по цял свят. За съществуването на града има сведения още от IV век, когато е бил укрепено римско селище. В последствие има исторически сведения, че града е бил заселен от византийци, а в периода VII-VIII век от славяни и прабългари. За произхода на първото име Търновград има различни теории, но най-разпространената разказва, че идва от словосъчетанието на двете старобългарски думи тръневъ  (трънлив) и градъ (крепост).

Двевният облик на града много успешно кореспондира с новопостроените сгради, което създава хармонична архитектурна симбиоза на новото и старото. Доказателство за това е, че можете да се потопите в духа на времето с постройките от миналото и в същото време да сте отседнали например в хотел с конферентни зали във Велико Търново.

Исторически погледнато градът има дълга хронология, но тук ще наблегнем на известните сред научните среди периоди като раннобългарски и столичен. Първият се характеризира с откритите множество образци, монети, както и керамика, които датират от периода на първата Българска държава или VII-XI век. Легенди се носят за царската монетница, която трябвало да се намира под кълма Трапезица.  В този отрязък от време в градът е бил позициониран важен военен гарнизон.

Столичният период XIII-XIV век пък представя Търновград като административен, стопански и културен център с огромно значение. Търговията и занаятчийството по това време били в разцвет, като дори е поставено начало на външнотърговски връзки с градове от Европа и близкия изток. Древните занаяти като златарство, грънчарство, дървообработка, везане можете да видите дори и днес в малките работилнички в центъра на града. През Възраждането Велико Търново остава опора на българския дух и култура въпреки наличието на турско присъствие.

Един град с вековна история, носител на духа на времето, събрал в едно минало, бъдеще и настояще. За любопитните посетители на старата столица хотелите във Велико Търново предлагат обслужване с високо качество, модерен комфорт и стил, отговарящи напълно на съвремието, независимо, че духом сте се пренесли в миналото.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!