ЗабележителностиЗабележителности в Пловдив

Асенова крепост или известна в миналото като Петричка крепост преименувана в почит на цар Иван-Асен II.

Асенова крепост е една от най-често посещавана туристическа забележителност край Асеновград. Без съмнение една от най-атрактивните и интересни паметници на културата в града. Разположена в Родопите на 2 километра южно от града, върху скалист връх, край левия бряг на р. Асеница.

Намираща се на скален масив с площ 12 декара, със стръмни склонове навесени край реката той е бил трудно проходим от трите страни. Стратегическото и разположение е била естествена защита на местността, съществувала още по времето на траките, за да бъде охранявана вратата на Беломорския проход.

Крепостта е била реставрирана по време на управлението на римския император Юстиниан, като една от 300-те крепости, подготвена за защита от офанзивата  на славянски племена, навлизащи в империята.

Крепостта кула първоначално е била изградена от византийците и с времето се разраства, като впоследствие наблизо се обособяват две села – Петрич и Стенимахос.

Едни от първите сведения за крепостта  датират още от XI век от устава на построения на близо Бачковски манастир създаден през 1083 г. Византийски военачалник Григорий Бакуриани полага основи на манастира и му дава калето Петрич и близките села наоколо.

По онова време крепостта е била във владение на римляни, византийци, траки, кръстоносци, българи и османци, за това свидетелстват намерените по време на всички периоди на обитаване археологически разкопки, запазени в Историческия музей – Асеновград. Откритите находки правят средновековната Асенова крепост едно от най-посещавани  и предпочитани места в района.  Сред дългогодишните археологически разкопки и проучвания от средновековната крепост, са открити основите на феодалния замък, състоящ се от комплекс от жилищни сгради, свещен храм на управителя на църквата, крепостна кула с 2 водохранилища, свързани с каменни стълбища. Под феодалния дворец т.нар. църковен двор с добре съхранена във времето двуетажна църква “Св. Богородица Петричка”, която остава един от най-забележителните символи през средновековието.

Посетете една от най-големите забележителност на града – Асенова крепост, задължителна част на всяка екскурзия до Асеновград и околностите му.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!