Други статииТуристически статии

Топ любими места от Стара Загора

Стара Загора е един от средно-големите градове на България. По население начислява малко над 150 хил. жители. Градът се разполага под Средна гора и по горнотракийската низина. Климата му е умерен и това го прави благоприятен, както за местни, така и за туристи в различните сезони на годината.

На тръгване от София, Стара Загора е само на 230 км, а пътят от Пловдив до града е по малко от 100 км. Само на 70 км. се намира град Сливен. Не е тайна, че Стар Загора е със стратегическо разположение и в нея минават главни транспортни и пътни артерии свързващи различните точки на страната.

Години наред Стара Загора е търговски град и тази традиция е пренесена от древността. Бързо се става важен културен, областен и индустриален център.

Интерес, днес будят множество забележителности, останали в наследство. Приятни, уютни и удобни места за посрещане на гости предлагат най-съвременни условия за настаняване. Такива са заведения Стара Загора, ресторанти, механи, хотели, къщи и вили.

Миналото на града е изпъстрено и интересно. То започнало много преди падането на страната по турско робство. Данни за съществуването на Старозагорския регион има още от VI в. пр. н.е.. по онова време земите били част от тракийско селище, което се наричало Берое.

По времето на римляни е създаден Улпия, градът на Аугуста Траяна. След заселване на славяните по тези земи местността е наречена Верея. Години по-късно в IX в. селцето става стратегически културен център и носи името Боруй.

Докато страната ни търпи посегателството от Османци, Стара Загора е известна като Ески Хисар, което означавало стария замък. Само няколко години по-късно е видоизменено името й на Ески Загра, което значело плодородна земя. Още през XIX-ти век, Стара Загора вече има ново име и то е Железник. Дадено е на града и до 1871 г. е официално. От тази година насетне Стара Загора е позната с това име.

През годините на Възраждането, регионът се превръща във важен търговски център. Търпи бурно икономическо разрастване и това му носи славата като един от най-добре развитите български градове. На това място се появява и първа провинциална опера, първо радио и т.н. В годините на разцвет Стара Загора си спечелва и титлата: „Град на творци“ и това никак не е случайност. На това място са родени видни личности, оставили спомен и наследство за цялата страна. Днес за всеки един от тях може да научите докато седите в някои от заведенията в Стара Загора и отпивате чаша ароматен чай или черно кафе.

Стара Загора не е популярна само със заведения, в нея има и десетки забележителности. Сред тях не са за пренебрегване археологическият резерват; най-голямата могила останала от древността в страната – Берекетска могила; двете неолитни жилища съхранени от VI хил. пр. Хр. И превърнали се в цяло състояние за Европа.

Силен интерес у съвременния турист събужда и форумът Аугуста Траяна, с автентична и неподправена мозайка от IV в.

Уникален е паркът на Стара Загора Аязмо. Това е най-големия парк, направен от човека. Разположен е в над хълмовете Средна гора и над града.

Забележителен е и Мемориалният комплекс достигащ 50 метра и представляващ скулптура от 1877;

В Стара Загора има още много какво да покаже, а преди да се отправите натам осигурете си качествен престои в хотели и заведения Стара Загора.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!