Други забележителностиЗабележителности

Спиращият дъха със своята природа Национален парк Пирин

Суровата, величествена и същевременно невероятно красива планина Пирин се намира между реките Струма и Места, в Югозападна България. Пирин е призната за една от най-старите планини не само у нас, а и в цяла Европа. Последното и издигане е станало още през ледниковата епоха. Днес от това заледявани са останали прекрасни ледникови долини, дълбоки циркуси и много морени. Националният парк „Пирин“ е разположен между Предела и Тодорова Поляна. Близо се намират градовете Банско, Разлог, Добринище и много други малки села.

В границите на парка влизат повече от 50 върха, като някои са високи повече от 2500 метра. Първенец на Пирин е връх Вихрен с неговите величествени 2914 метра, той е и трети по височина на Балканите. Често любители планинари организират експедиции за покоряването му. Но, разбира се, това не е за всеки. Има повече от 170 езера с ледников произход, които са разположени сред циркусите. През ноември 1962 година е създаден Народен парк „Вихрен“, който по-късно е преименуван на Пирин. Неговата цел е съхранението на невероятната природа във величествената Пирин планина. Първоначално в него влиза само частта между басейните на Бъндерица и Демяница. По-късно през 1974 са присъединени още „Баюви дупки“, „Малка Джинджирица“ и „Сегментепе“, които са обявени за резервати.През 1994 година към пределите на парка е добавен още един резерват- „Юлен“, а „Баюви дупки“ още преди това става част от програмата на ЮНЕСКО „Човек и биосфера“.През 1983 година целият комплекс на Национален парк „Пирин“ е присъединен към Конвенцията за защита на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.  През 1999 година Министерството на околната среда и водите официално признава парк „Пирин“ за национален под защитата на държавата, за който отговаря Дирекция “Национален парк „Пирин“ в Банско.

В парка има много хижи, които се посещават както от местни жител , така и от хора от цялата страна. Такива са хижа Дамяница, Малина, Попови ливади, Безбог и много други. Пирин е една от най-посещаваните дестинации  на любителите планинари и професионалните алпинисти. В парка може да се влезе от няколко места- през Банско, през Добринище, Разлог и Сандански.

Желаещите да посетят парка и да се насладят на многобройните му красоти могат да отседнат в някоя хижа или пък да изберат от многото хотели в Добринище, Банско или пък Разлог.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!