Други забележителностиЗабележителности

Римски саркофаг Момата

Красивото село Алино се намира в полите на Плана планина и за името му съществува стара легенда, която се предава от възрастните на младите. Според преданието селото, така както изглежда и днес, е създадено през 18 век. Избухнал голям пожар, които изпепелил цялото селище до основи и пламъците се издигали високо и били толкова силни, че нощното небе станало алено. От там хората наричат и селото Алино. Близо до него има открити надгробни могили на древните траки, които доказват че местността е населена още от дълбока древност. За съжаления, през годините те са жертва на чести иманярски набези и по-ценните находки отдавна са разпродадени извън пределите на България.

http://saparevabanq.com/

На километър на запад от Алино до днес се е запазил уникален и много внушителен саркофаг. Местните го наричат Момата, защото има много интересна и специфична форма. Саркофагът е поставен на средата на голямо поле в местността „Свети Рангел“, през която минава река Палакрия. Според историците преди векове тук е имало църква и древно оброчище. До тази древна забележителност се стига по малък черен път, който започва от село Алино.

Саркофагът е изключително мистичен и причудлив и предизвиква голям интерес  у туристите, които идват да го видят. Направен е от два огромни каменни блока, като всеки тежи почти 3 тона. Саркофагът има размери 2,80 на 1,70 метра и е направен като храм с двускатен покрив. Има акротрии в ъглите, които за украса. До нас са се запазили три от стените и капакът. През 20 век върху него е имала могила, която постепенно е изчезнала и днес саркофагът се намира на сред поле с обработваеми плочи и напомня за миналото на местността.

Близо до мястото на находката и село Алино се намират още много забележителности като например Цари Мали град край село Белчин. Той е част от Стоте национални туристически обекта на страната и представлява древен комплекс. Открит е през 2007 година по време на разкопки на археолози, които решават да проверят до колко са верни легендите в местността. Открита е част от крепостната стена на селището, няколко кули и останките на древен храм.

Мястото бързо се превръща в изключително посещавана забележителност и прилича посетители от съседните Сапарева баня, Дупница, Самоков както и много хора от цялата страна.Ако се чудите къде да отседнете може да разгледате някои от многобройните вили в Сапарева Баня тук.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!