Други статииТуристически статии

Разходка до столицата – интересни места за посещение

София е не просто столица на България – това е един забележителен град, съчетал в себе си красива природа и невероятна история. Градът може да „разкаже” много за сложното минало на България. Тук много племена и народи, от римляни, османци и руснаци до балкански племена, са оставили част от своята култура, традиции и архитектура. Освен с богата история, София може да се похвали и с множество природни забележителности, красиви паркове и места за отдих. Около главната пешеходна зона за пазаруване, булевард Витоша, ще откриете не само красиви църкви, римски руини и музеи, но също така и прекрасни жилищни райони, пълни с добри ресторанти и заведения.

София си заслужава да бъде проучена. Ако все още се чудите къде да отседнете и кои места да посетите в столицата, то нека ви помогнем.

Къде да отседнете в София?

В София има голямо разнообразие от хотели, някои са в близост до летището, други до Централна жп гара, някои са в по-централните части на града, а други в по-отдалечени квартали. Разбира се, цените за нощувки също варират, в зависимост от местоположението и удобствата, които предлага даденият хотел.

Ако сте решили да опознавате София, вероятно ще ви бъде най-удобно да отседнете в хотел, от който бързо и лесно може да се придвижите до центъра, тъй като повечето забележителности са именно там. Ако ще пътувате с влак или автобус, хотел до жп гара София може да бъде идеалния вариант. Централна жп гара се намира на около 30 минути пеша от Витошка и на по-малко от 15 минути, с кола.

Кои места да посетите в София?

Храм-паметник  „Св. Александър Невски“

Нека започнем с едно от най-забележителните места в София – Храм-паметник  „Св. Александър Невски“. Това е втората по големина православна катедрала на Балканите, която може да побере до 10 000 души. Храмът е един от символите не само на София, но и на самата България. Тази масивна, внушаваща сграда е построена в периода между 1882 и 1912 г. в памет на 200 000 руски войници, загинали в борбата за независимостта на България, по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878). Храмът е кръстен в чест на руският войн Александър Невски, прославил се с победата си в битката над Тевтонския орден. Църквата е построена в Неовизантийски стил, украсена е с мозайки и натоварени със злато куполи.

Храм-паметник „Св. Александър Невски“  се намира в центъра на София и е отворен за посетители всеки ден, от понеделник до неделя, от 07:00 до 19:00 часа.

Ротондата „Свети Георги”

Това е сърцето на древна Сердика (старото име на София) и най-старата сграда в съвременна София.  Ротондата „Свети Георги” е построена през 4 век сл. н. е. Чудно е, че тази червена тухлена църква е оцеляла невредима за такъв период от време, а наоколо има интересни малки подробности, които доказват античността на обекта и цивилизациите, които са оставили отпечатък върху нея. Вътре в църквата може да видите средновековни стенописи, рисувани от османците, когато църквата е била превърната в джамия през 16 век. Храмът е бил преоткрит  и възстановен едва през 90-те години. Отвън можете да видите плочите на римска улица и други останки от древна Сердика.

Храмът се намира в центъра на столицата, във вътрешния двор на Президенството и е отворена за туристически посещения всеки ден от 11:00 до 17:00 часа.

Други интересни църкви в София, които може да посетите: Църквата  „Св. Петка Самарджийска“, „Св. Неделя“, „Св. Седмочисленици“, Боянската църква и други.

Музей за история на София

Създаден през 1928 г., музеят за история на София съхранява над 120 000 културни ценности, в това число фотоархив и научна библиотека. Историята на града е представена на два етажа от великолепните бивши турски минерални бани, точно зад джамията. Изложбите са разпределени тематично в осем камери, като най-интересните стаи са посветени на българските царски фамилии от края на 19-ти и началото на 20-ти век, както и находките от последните археологически разкопки из града.

Централните турски бани датират от 1913 г. и са били в употреба до средата на 80-те години. Това е една от най-фотографираните сгради в София, построена в Неовизантийски стил с голям купол зад впечатляващ вестибюл. Градините са отворени за обществеността, а фонтанът в центъра се захранва от естествено горещата минерална вода.

Музеят се намира в центъра на София и може да бъде посетен в дните от вторник до неделя, между 10:00 и 18:00 часа.

Други интересни музеи в столицата са: Къща музей „Иван Вазов”, Национален археологически музей, Национален етнографски музей, Национален природонаучен музей и други.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!