Други статииТуристически статии

Посетете пещера Утробата

Ако сте решили да съчетаете следващата си планинска почивка в някой от хотелите в или около Кърджали няма да сгрешите. Тук природата изключително красива и вдъхновяваща, а местата за настаняване са много. Хотели в Кърджали има много, а също така и в близките села около язовира.
Едно такова селце, типично планинско и китно е Главатарци. Поради факта, че в последните години се разчу с условията, които предлага и спиращите дъха гледки, туризма също се разви значително. Може да избирате между най – различни места за настаняване като вили, къщи за гости, хотели с басейни до язовира и големи комплекси. Едно такова място е Хотелски Комплекс Главатарски хан – http://glavatarski-han.com/, който по удивителен начин успява да запази хармонията между природата и лукса.
При планинска почивка почти всички туристи търсят нещо интересно, което да посетят или разгледат в района, в който са отседнали. Нашето предложение е отправено към любителите на разходките, екопътеките и пещерите. Може би повечето от вас са чували за Пещера Утробата.
Това не е обикновена пещера, тя е като цепнатина в скалата, която е дооформена от човешка ръка. Знае се, че съществува още преди траките. Дълбочината преди време е била около 16 метра, но предците ни са увеличили тази дълбочина до 22 метра и са я дооформили. До този извод се стига след множество проучвания и изследвания на археолози.
Като голяма част от местата в България, така и тази пещера има своята символика и вярвания. Като се започне от формата й, заради която е дадено точно това име се стига до ключовия момент, когато е установено много специално явление или съвпадение.
Това се случва в месеците от средата на декември до средата на февруари, когато в 12 часа на обяд слънцето огрява входа на пещерата, и само тогава слънчев лъч стига точно до дъното й, което символизира оплождане на утробата на Богинята – майка. Много хора избират именно този период от годината и час от денонощието, за да се заредят със силната енергия на пещерата в този момент.
Пътеката до пещерата се преминава за около час и половина, има добре поддържана маркировка и очаква своите посетители целогодишно.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!