Любопитно

Лечение на дискова херния в Пловдив

Какво е дискова херния и какви са причините за поява?

Човешкият гръбначен стълб е съставен от прешлени. Те са свързани помежду си с междупрешленни дискове, които са изградени от съединителна тъкан с известна еластичност. Хрущялните вложки променят формата си за да поемат натоварването при движение и така предпазват прешлените. Те имат вътрешна и външна част, като външната е съставена от по- твърда тъкан, а вътрешната (ядрото) е с мека структура, подобна на желе.


С напредване на възрастта (най-често се получава в млада до средна възраст между 30 и 40 години) меките междупрешленни дискове търпят деформации и амортизиране. Могат да се появят микротравми, нарушаване целостта на дисковете или цялостно разкъсване. Разпознават се 3 типа дискова херния – на шията, зад гръдния кош и на кръста.


Симптоми

Първите ясни симптоми при трите вида херния са болките. При шийната се наблюдава неразположение във врата и горната част на гръбначния стълб. Има вероятност да се получи  изтръпване или слабост на едната ръка и болка в рамото.

Хернията в обсега на гръдния кош се получава много рядко. Тук болката е локализирана в по-високата част на гърба, преминавайки през гръдната област и корема. 

Последният тип, наречен още лумбална херния, се характеризира с болки в кръста и по продължение на целите крака. Възможно е да има нарушена функция на отделителната система.


Лечение на дискова херния

След поставяне на правилна и точна диагноза се пристъпва към лечение в зависимост от стадия на заболяването. Типовете лечение са неинвазивно и хирургично. В по-голямата част от случаите лечение на дискова херния без операция дава много добри и напълно достатъчни резултати при леки форми на заболяването.

Състоянието на пациента се повлиява положително в състояние на покой на удобен матрак, като той трябва да поддържа тялото в правилна позиция. Почивката се съчетава с облекчаване и лечение на възпалителни процеси с лекарствени средства под формата на таблетки или инжекции.


Терапии

Много добро въздействие имат лазерната и озонотерапията. Лазерната терапия въздейства на принципа на импулси, насочени към клетките, като ги стимулира сами да се справят с възпалението.

Озонът е газ, който е една от съставните части на въздуха, който дишаме, и играе важна роля в процеса на пречистването му. Получаването на озон за медицински цели се прави като се въздейства с електричество върху чист кислород в т. нар. озонови генератори. 


Озонотерапията е абсолютно безболезнена, резултатна и не изисква болнични грижи. Процедурата се отнася до поставяне на инжекция със съдържание на озонокислород в мускулите в близост до засегнатото място. Терапията е с продължителност няколко процедури, като още след първите се наблюдава подобрение. Нормалната продължителност на курса на лечение е 10-20 дни, а честотата може да бъде всеки ден или през ден.


Резултатите от лечението са:

  • засилване на кръвообращението;
  • насищане на тъканите с кислород;
  • намаляване на болката и възпалението;
  • стимулиране имунитета на пациента;
  • детоксикиране на организма

И двата вида терапии могат да бъдат открити в лазерен медицински център в Пловдив (д-р Людмил Димитров). Центърът предлага съвкупност от методи и процедури за лечение на опорно-двигателния апарат, стави, сърдечни заболявания, мигрена и синузит. Центърът разполага с апаратура за изследване и поставяне на точна диагноза и екип от специалисти с дългогодишен опит.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!