Други забележителностиДруги статииЗабележителностиТуристически статии

Пътешествие из тайните кътчета на морската столица Варна

Красива през цялата година, с чисти плажове и с богата история и култура. Да, за Варна говорим. Неслучайно градът носи титлата морска столица на България вече толкова години. Морският ни курорт впечатлява с широка плажна ивица, фин пясък и много места за посещение в и около града. Ако сте решили да го посетите и търсите място за настаняване в близост до морския бряг, разгледайте сайта на Varna South Bay Beach Residence – https://varnasouthbay.eu/. Апарткомплексът работи целогодишно и ще ви предложи отлични условия за настаняване без значение през кой сезон сте решили да посетите Варна. А сега ви споделяме няколко места в града, които си струва да видите. 


Мостът на желанията

Сигурни сме, че знаете и ако поне веднъж сте ходили във Варна, сте посещавали, Морската градина. А знаете ли, че в нея е разположен мостът на желанията? Не пропускайте да се отбиете до него следващия път, когато сте във Варна. Легендата разказва, че ако си пожелаете нещо и минете със затворени очи по него, то непременно ще се сбъдне. Мостът се намира до Алпинеума.  


Парк Аспарухово

Идеята за построяването му се заражда през 1934 г., а днес паркът е едно от любимите места на варненци. Граничи с плажната ивица на плажа в Аспарухово и е предпочитано място за разходка и почивка. Алеите разполагат с красиви пейки, а самият парк е изпълнен със зеленина и множество дървета и храсти. Ако търсите място, което съчетава разходка край морето и отдих сред природата, то това е мястото за вас. 


Университетска ботаническа градина

Ако пък сте от тези, на които цветята им носят радост и настроение, то със сигурност Ботаническата градина на града ще ви очарова. Любопитно за нея е, че това е първият екопарк у нас, който хармонично обединява изкуствени и естествени екосистеми. Простира се на площ от над 360 декара и на територията ѝ може да бъде видяна богата колекция от цветя, треви, храсти и дървета. 


Нос Галата и Варненския фар

Носът е един от символите на морската ни столица и предполагаме, че сте чували за него. Околностите му са подходящи за риболов и къмпинг, тъй като се характеризират с чист, макар и на места каменист, плаж и красива природа. Галата се асоциира основно с фара си, който се вижда както от плажовете във Варна, така и от тези на близките курортни комплекси.


Морска гара

Морска гара е част от пристанищния комплекс във морската ни столица и също е едно от любимите места на местните за разходка. На територията ѝ се намират заведения и ресторанти, на които може да хапнете сред края на разходката. Мястото е любимо и заради гледката, която се разкрива край него. Може да се насладите на морето и да направите красиви снимки за спомен. 


Дворец Евксиноград

Макар да се намира извън града – на 8 км от Варна, Дворецът също е едно от местата, които си струва да разгледате отблизо. Интересната архитектура и красивите паркови алеи ще ви пренесат в една отминала епоха. Построен е в периода 1881-1885, като първоначалната идея е била да служи за лятна резиденция на княз Александър I Батенберг и неговото семейство. Днес дворецът е обявен за ценност от национално значение и затова посещенията се извършват със специален пропускателен режим. Ако сте решили да го посетите, имайте предвид, че трябва да заявите намерението си предварително. Любопитно за двореца е още, че се използва и при посещения на влиятелни политически фигури.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!