Други забележителностиДруги статииЗабележителностиТуристически статии

Разходка до нос Емине

Какво си представяте, когато чуете лято? Коктейли, златисти пясъци, разходки по брега? Да, наистина звучи прекрасно. Лятната почивка обикновено се асоциира с прекарване на часове край плажа и блажен релакс, но истината е, че тя може да бъде и обогатяваща. Почивката на морето ни позволява да опознаем нови кътчета и да срещнем нови хора. 

Тази статия е за всички, избрали да почиват в близост до Обзор или Бяла. Без значение дали сте се насочили към апартаменти до плажа Бяла или малък хотел, ако обичате да разглеждате нови места по време на ваканцията си, не пропускайте да видите тези, които подбрахме за вас. Ако пък все още се колебаете къде да отседнете, вижте нашето предложение тук. Днес ще ви разходим до нос Емине и ще ви споделим 3 места в района, които си струва да опознаете. 

Нос Емине – условна граница на Черно море

Започваме със самия нос. Знаете ли, че той е най-източната точка на Стара планина? Смята се за граница, разделяща българското Черноморие на Северно и Южно, и е обявен за природна забележителност още през 1976 г. Намира се между Варна и Бургас, и представлява близо 60-метрова скала. Заобиколен е от други скали – подводни и стърчащи над водата, които са пръснати навътре в морето. Точно затова брегът е смятан за опасен от моряците.

За историята на това емблематично място се носят различни легенди. Най-популярната от тях разказва, че на него са живели стар моряк и неговата единствена дъщеря – красива и смела девойка. Една вечер,  в силна и страшна буря, тя спасила давещ се корабокрушенец. Двамата се влюбили и той ѝ обещал да се върне за нея. Тя повярвала на думите му и всеки ден от сутрин до вечер заставала на носа да го чака. Той обаче не спазил обещанието си и накрая девойката се хвърлила в морето. Мистиката и красотата около това място наистина са впечатляващи. Може да се отбиете до него през цялата година, но ви препоръчваме да го направите в по-топлите месеци на годината – от май до септември. 

Село Емона – родното място на цар Рез, за който пише Омир

На около 2 км от нос Емине се намира село Емона. Името му идва от начина, по който древните гръцки историци са наричали Стара планина – Аемон. Според легендите селото се смята за родно място на участвалия в Троянската война цар Рез, за който Омир пише в “Илиада”. Селото също предлага интересни места за посещение, но трябва да знаете, че пътят до него е труднопроходим. На километър от крайните къщи се намира Емонският манастир “Св. Николай Мирликийски”. Той е основан през X век, а днес е обявен за паметник на културата. 

Плаж Иракли – едно от малкото недокоснати кътчета

Не пропускайте да видите и един от най-известните плажове у нас – Иракли. Той се намира северно от нос Емине и впечатлява с богато биологично разнообразие, девствена природа и чисти води. В последните години е предпочитано място за отдих и почивка от нудисти и от любителите на недокоснатата природа. Може да се разходите по финия пясък, да се наслаждавате на шума на вълните или да си организирате пикник. Пригответе предварително храна и напитки, и се отдайте на приятни разговори и спокойствие на това вълшебно място.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!