Любопитно

Тиймбилдинг или как да сплотим екипа

Когато говорим за успех на някоя фирма, то неизменно на преден план излиза екипът. Хората са двигателят на всички процеси. Те са сърцето на организацията. Да направим от служителите екип, който действа като добре смазана машина, е предизвикателство. Изграждането на сплотен екип е процес, който изисква време и усилия. Една от практиките, която добива популярност в последните години, е тиймбилдингът. Ако и вие сте решили да организирате тиймбилдинг за своя екип, вижте нашите 4 съвета.

Дефинирайте какво искате да постигнете

Преди да планирате фирменото мероприятие, е важно да знаете защо искате да го направите. Причините могат да са различни. Възможно е да желаете да предоставите време на служителите да се опознаят по-добре. Може да искате да им дадете възможност за почивка и забавления. А може целта ви да е да развиете тяхната креативност. Каквато и да е причината, първо я дефинирайте добре. Това ще ви помогне по-нататък. Ще ви даде насока как точно да протечете събитието. 

Определете подходящо място

Непременно помислете добре над избора на място. То до голяма степен предопределя успеха на събитието. Ако атмосферата е приятна, служителите ще се забавляват. В противен случай има вероятност да не постигнете целта си. Най-добре е да планирате събитието в обстановка, различна от тази, с която служителите се срещат всекидневно. Това ще им помогне да се откъснат от рутината и ежедневните задачи. 

Нашата препоръка е да организирате тийм билдинг в Троян. Троянският Балкан е чудесно място за отдих и събития от този тип. В района има атракционен въжен парк, който гарантира много забавни мигове на посетителите. Ако решите да го посетите, може да опитате балансиране върху греди, въздушен скейтборд или преминава през люлеещи се платформи. Може да организирате и разходка сред природата. Така ще успеете да опознаете отблизо Троянският Балкан и да се насладите на красотите му. Ако планирате събитието на закрито, разгледайте хотелите в района. Голяма част от тях разполагат с конферентни зали, които са добре оборудвани за подобен тип събития. 

Изберете правилното време

Тук говорим не само за синоптичното време. Разбира се, вземете предвид прогнозата за времето, ако сте решили да проведете събитието на открито. По-важно е обаче да съобразите събитието с работната натовареност. Прегледайте дали има наближаващи крайни срокове, неотложни задачи или лични ангажименти, които биха попречили на служителите да дойдат. 

Изберете подходящи игри

Игрите помагат за развитието на определени умения и качества. Могат да подобрят комуникацията между служителите и да развият адаптивността им. Някои игри пък насърчават креативността и работата в екип. Различните игри стимулират развитието на различни качества. Затова ви препоръчваме да подберете разнообразни занимания. 

Може да започнете с леки игри, с които да “разчупите леда”. Подходяща е играта две истини и една лъжа. Всеки трябва да каже за себе си три твърдения. Две от тях трябва да бъдат истина, а другото – лъжа. Задачата на останалите е да познаят кое от твърденията е невярно. 

Ето и няколко примера какви други занимания може да включите, ако провеждате събитието на закрито. За развиване на умението работа в екип са подходящи игрите бягство и построяване на кула от спагети и чаши. Играчите със съвместни усилия трябва да постигнат целта. Трябва излязат от заключената стая и да построят най-високата кула. Игрите минно поле и слепци развиват уменията за комуникация и слушане. Част от играчите са със затворени очи. Другите виждат трасето и само с инструкции трябва да ги преведат през определения маршрут. Целта е играчите със затворени очи да открият предварително скритите предмети. За насърчаване на креативността може да играете на вероятности. Един човек застава в центъра и обяснява само с жестове ползата от даден предмет, който му е показан предварително. Заниманието е подобно на познатата от детството игра на филми.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!