Други забележителностиЗабележителности

Красивата къща-музей на Любен Каравелов в Копривщица

Копривщица е едно малко и красиво градче, изпълнено с много история и възрожденски дух. То се намира в Средна гора и само по себе си е невероятен резерват със своите стръмни улички, красивите къщи и невероятна природа. Повечето къщи  или пък вили в Копривщица са превърнати в музеи или посрещат гостите, които искат да се докоснат то приказното градче, да усетят духа на историята. През годините градът е преживял много- жителите са ограбвани и гонени, къщите опожарявани. По време на робството по-богатите копривщенци откупуват града от султана и му издействат специални привилегии. Така успяват да съхранят традициите и духа дори в едни толкова тежки времена. В Копривщица избухва и Априлското въстание на 20 април 1876 година. С него цяла Европа разбира, че тук живеят  будни българи, които искат свободата си. Тук са живели много видни българи.

Един от тях е Любен Каравелов. Къщата, в която са родени той и брат му Петко Каравелов днес е превърната в музей. Намира се съвсем близо до реката, която тече през града, на площад „20 април“. За малките посетители има детски еко кът, който е точно срещу входа на музея.

Къщата е отделена от останалите музей, които са в другия край на площада. Към нея има красив голям двор и чак като влезе човек забелязва, че има цели три постройки. Те датират от различни периоди и са имали различно предназначение. Най-старата е зимната къща тя е построена през 1810 година и днес в нея са изложени предмети от ежедневието на Любен Каравелов. Именно в нея са родени двамата известни братя. Втората сграда е била стопанска постройка и днес в нея се намира уникалната печатарска преса, на която са печатали вестници Каравелов и Ботев. На нея е напечатана и първата Българска конституция, създадена след Освобождението. Тя е докарана от Букурещ. Лятната къща е последната сграда. В нея се съхраняват много документи и лични фотографии на семейството и приятели. Тук има много снимки на любимата на Яворов Лора Каравелова- красивата дъщеря на Петко Каравелов. На втория етаж има голям стар чардак с миндер, на който едно време са си почивали братята. А в големият двор още стои старото борово корито, в което са е замесвала каймата за луканките и суджуците.

Входът за музея е съвсем символичен и определено трябва да се посети от всеки, който минава през Копривщица.

Покажи още

Свързани статии

Back to top button
error: Content is protected !!